Op zoek naar pakkingen voor uw platenwarmtewisselaar?

WCR produceert pakkingen voor vrijwel alle typen platenwisselaars. Voor bijna iedere applicatie leveren wij pakkingen die u het hoogste rendement opleveren.

Rubber samenstellingen

Pakkingen kunnen van verschillende rubbersamenstellingen gemaakt worden.
Welke specifieke samenstelling voor uw proces geschikt is, beslist u samen met onze experts. Hierbij kijken we altijd eerst naar de goedkoopste optie.

Prijzen en mogelijkheden

Neem gerust contact met ons op!

Lekpoorten: extra bescherming

Bij alle platen die door WCR geproduceerd worden, draagt de pakking zorg voor een optimale fysieke scheiding tussen de productstromen. Daarnaast zijn alle pakkingen voorzien van lekpoorten, zodat in geval van nood de vloeistof naar buiten kan treden via de weg van de minste weerstand (aangegeven door de pijlen op de afbeelding rechts). Zo wordt vermenging van de stromen (de rode en blauwe vlakken) te allen tijde voorkomen.

Pakkingmateriaal

Pakkingen kunnen van verschillende rubbersamenstellingen gemaakt worden. Rubbersamenstellingen zijn gebaseerd op een polymeer die vermengd wordt met additieven om de formule zijn unieke structuur en eigenschappen te geven. Een rubber materiaal dat speciaal is gemaakt voor een specifieke toepassing, is zelden geschikt voor toepassingen in andere applicaties. Voor technisch geavanceerdere producten worden pakkingen ontwikkeld, die voldoen aan de specifieke eisen.

Verschillende rubbersamenstellingen

De verschillende pakkinguitvoeringen die wij kunnen leveren zijn:

Materiaal Toepassing(en) Leverbaar:
NBR (FDA) – Voedingsmiddelen
– Industrieel
Standaard
EPDM (FDA) – Stoomapplicaties Standaard
EPDM (Industrieel) – Hoge temperatuur
– CV/Tapwater installaties
Standaard
Viton G – Zuren Op aanvraag
HNBR (Industrieel) – Ruwe olie Op aanvraag
HNBR (FDA) – Voedingsmiddelen onder hoge temperatuur Op aanvraag
Hypalon Op aanvraag
AL-EPDM Op aanvraag
Neopreen Op aanvraag

Eigenschappen van het pakkingsmateriaal

Het belangrijkste ingrediënt voor de rubbersamenstelling is de polymeer rubber. Deze kan tussen de 15 en 70% van het uiteindelijke totaalgewicht uitmaken, maar over het algemeen is het aandeel van rubber circa 50%. Een typisch voorbeeld van een rubbersamenstelling is:

 • Rubber 50%
 • Vulmaterialen 40%
 • Weekmakers 5%
 • Activators 2%
 • Curing agents 1%
 • Accelerators 1%
 • Antioxidant 1%

De rubbermaterialen van WCR zijn speciaal geselecteerd en ontwikkeld voor gebruik in platenwarmtewisselaars. Dit garandeert maximale standtijden en zorgt dus voor een reductie van uw onderhoudskosten.

Standtijden
Uiteindelijk verouderen alle rubbermaterialen, wat ervoor zorgt dat een pakking niet meer geschikt is voor gebruik. Hoe snel een pakking veroudert hangt sterkt af van de volgende factoren:

 • originele kwaliteit
 • milieu waaraan de pakking wordt blootgesteld
 • proces en product
 • concentratie van chemicaliën
 • variatie in druk en temperatuur

Chemische bestendigheid
Elk rubbermateriaal heeft een eigen unieke weerstand tegen de inwerking van verschillende chemicaliën. WCR selecteert de polymeren en toevoegingen voor haar pakkingen zorgvuldig, waardoor  ze voldoen aan de gestelde eisen voor optimale prestatie.

Hoge temperaturen
Onder invloed van hogere bedrijfstemperaturen zal het pakkingmateriaal sneller worden aangetast. Dit komt doordat de in het proces aanwezige chemicaliën in aanraking komen met de zuurstof uit de atmosfeer. Dit proces heet oxidatie en hard de pakking uit. Het is echter ook mogelijk dat de pakking juist gaat verweken. Zelfs combinaties van verharding en verweking zijn mogelijk.

Lage temperaturen
Alle rubbermaterialen hebben een temperatuurlimiet, zowel hoog als laag. Wanneer deze limiet overschreden wordt, is het materiaal niet langer geschikt om als pakking gebruikt te worden. Bij lagere temperaturen vermindert namelijk de elasticiteit van het rubber, waardoor de pakking verhard en de afdichting (sealing force) afneemt.

WCR pakkingen zijn FDA gecertificeerd
De pakkingen van WCR zijn FDA gecertificeerd. De FDA (Food and Drugs Administration – USA) is het meest bekende en vooraanstaande instituut dat de kwaliteit en veiligheid van onder andere voedsel en medicijnen bewaakt.

De FDA reguleert welke toevoegingen aan het materiaal zijn toegestaan en in welke hoeveelheden. Daarnaast bepaalt de FDA welke testen er uitgevoerd moeten zijn en aan welke resultaten deze moeten voldoen om door de FDA goedgekeurd te worden.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de FDA.